RÓLUNK

Orsolya Pince története

 

1998 januárjában vettük az első szőlőnket Ostoroson – ez egy tíz évvel korábban telepített Olaszrizling ültetvény volt. Az első években csak saját fogyasztásra készítettünk bort, a szőlőtermés nagyobbik részét értékesítettük. Ez ekkor még csak másodállás volt, hisz mindketten alkalmazott borászként dolgoztunk itt az Egri Borvidéken.

A szőlőterülethez pincére is szükség van – hosszas keresés után bukkantunk rá Ostoroson, a falu végén arra helyre, amely mai napig a központja a borászatunknak. Egy régi tornácos parasztház, nagy kerttel, kis pincével – nagyon megtetszett nekünk. Azóta sok minden megváltozott már itt, a szomszéd pincéket, a szomszéd kerteket megvéve tovább bővültünk.

2001-ben készült először kereskedelmi mennyiség a pincénkben. Ezekből készült első borunk, egy Egri Bikavér, amely Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasításából állt össze. Két év érlelés után, 2003 nyarán került forgalomba.

A szőlőterületek az évek során lassan növekedtek. Telepítettünk 2003-ban, 2005-ben, 2009-ben, 2016-ban. Vettünk, eladtunk területeket, lecseréltünk szőlőfajtákat – ahogy nőtt a tudásunk a borvidékről, egyre pontosabban tudtuk, melyek a nekünk legmegfelelőbb dűlők. Jelenleg 5 hektár területen gazdálkodunk, az általunk legjobbnak gondolt dűlőkben: egri Sík-hegy, az ostorosi Macskás-tető, Tag, a novaji Öreg-hegy. Ez a birtokméret, ami családi keretek között jól kézben tartható és átlátható.

A pincét is bővítettük, jelenleg négy pinceágunk van, összesen 80 méter hosszan. A legmélyebb ponton több mint 20 méterrel vagyunk a föld alatt. Az optimális páratartalom és hőmérséklet megfelelő körülményeket biztosít a borok hosszú ideig tartó érleléséhez.